Trening Pisanje bloga za klijente

Bilo ko može da piše blog. To je istina.

Ne može bilo ko da naplaćuje to pisanje. To je takođe istina.

Da biste bili profesionalni bloger (što podrazumeva neki kvalitet rada) potrebno je da savladate najpre osnove.

Poput onoga “a šta je to blog post i po čemu se razlikuje od teksta koji nije blog post”.

Pa onda malo ozbiljnije stvari, poput toga kako se blog postovi pišu.

Pa onda još ozbiljnije – “kako da napišem ovaj post tako da on koristi mom klijentu”.

Dobri, kvalitetni profesionalni blogeri se ne zadržavaju na pisanju; oni su često zaduženi za osmišljavanje tema koje će se pokrivati na blogu, načina pisanja, promocije tekstova, interakciju sa čitaocima… Oni su nezamenljivi svojim klijentima, jer klijenti znaju da mogu kompletno da im prepuste sve vezano za poslovni blog (često i još šire), i da će taj blog doneti rezultate.

I stvarno je sjajan posao. Radite odakle hoćete, vremenom možete i da birate s kim hoćete i koliko hoćete, cenu određujete sami i povećavate je kako napredujete… Ona slika devojke sa laptopom na tropskoj plaži može vrlo lako biti realnost ako se usavršite u ovom poslu (i ako je to ono što želite).

Ali posao treba naučiti.

A kako mi imamo prilično znanja i iskustva u tom poslu, udružile smo ih i kreirale ovaj program.

frilenseri

O čemu se radi?

Tronedeljni trening se sastoji od 7 susreta, teorije, vežbi, razgovora i domaćih zadataka, od samih osnova do malo naprednijih stvari. Moglo bi se reći, osnovna škola blogovanja za klijente.

Čime ćemo se baviti tokom te 3 nedelje:

  • Šta je uopšte poslovni blog i zašto je potreban vašim klijentima,
  • i kako da efektno istražite klijentove potrebe i samu nišu (tematiku).
  • Provešćemo vas kroz različite vrste blog postova,
  • kroz proces pravljenja strukture teksta,
  • tajne dobrog naslova, uvoda i završetka teksta;
  • kako se efektno formatiraju tekstovi za blog, i kako da nađete prave ilustracije,
  • kao i šta znači “optimizacija za Google” i kako da je izvedete.
  • Imaćete praktične vežbe i zajedno ćemo analizirati sve radove,
  • a na kraju ćemo vas uputiti kako da pronađete klijente, i kako da razvijete svoju karijeru kao frilenser.

Opredelile smo se za rad u maloj grupi, te je broj polaznika ograničen.

Za koga je ovaj trening?

Namenjen je pre svega početnicima jer krećemo od osnova. Ipak, i ako imate iskustva razmislite, pa zaključite sami da li vam je potrebno strukturisano znanje ove vrste.

Jezik. Pričaćemo na srpskom, naravno, ali je izuzetno poželjno da makar dobro razumete engleski, jer će dosta termina i primera biti na engleskom. Znanje koje ćete steći je u svakom slučaju primenljivo i na domaće i na strana tržišta.

Kada je, koliko košta i kako se prijavljuje?

Cena je 14.990 dinara po učesniku.

Treninzi se održavaju u Beogradu nekoliko puta godišnje. Kako biste bili obavešteni o terminu narednog treninga, predlažemo vam da se prijavite na naš newsletter i da zapratite wwwrite.rs na Facebooku.


Utisci polaznika

 


Ana Dragović, novinar

Pisanje bloga za klijente: kako da za deset dana počnete da zarađujete brutalno, a da ne ustajete iz svoje fotelje

E, tako, sad kad sam privukla vašu pažnju da odmah kažem da ovaj naslov nema veze sa odličnim treningom koji su osmislile Jelena i Aleksandra. Nema instant formula niti obećanja da ćete već sutra naći deset klijenata koji će debelo da plate vaše pisanije. Ali zato ima mnogo truda ovih dama da prenesu svoje znanje i veštine i da vas motivišu da se hrabro otisnete u web avanturu bilo da pokrećete sopstveni blog ili želite da pišete za druge.

U mom slučaju, ideja je bila da svoje iskustvo u pisanju (eks novinarka, eks PR) dopunim i upriličim za Internet i pisanje bloga, te sam se prvenstveno zanimala za tehnikalije: kako formatirati tekst, odabrati slike itd. Ali ovaj trening ne bi odmakao dalje od nekog you tube tutorijala, da nas nije izazvao da razmislimo o čemu želimo da pišemo, kako da to što bolje radimo i koje su sve cake da to bude vidljivo, ali i interesantno za što veći broj ljudi. Dakle, ne pitajte šta ovaj trening može da učini za vas, već koliko mnogo možete da postignete uz njegovu pomoć – da parafraziram Kenedija i da završim pre nego što posumnjate da ove redove piše neki bot a ne veoma zadovoljni polaznik treninga.

Anin LinkedIn profil


Tamara Živković, Community Manager at Degordian

Bavim se marketingom, i kao neko ko se i raninje susretao sa blogovima mogu reći da je trening bio veoma zanimljiv i koristan. Nakon ovih predavanja, sigurna sam, da ni kod koga više ne postoje sumnje u to kako bi trebalo blog da izgleda, zašto se piše i na koje sve načine može da se napiše. Preporučila bih ga svim početnicima koji imaju želju da se bave pisanjem, ali ne znaju osnove ovog zanata.

Tamarin LinkedIn profil


Milena Radicanin, dipl. ekonomista

Dugo sam razmišljala da promenim profesiju i postanem bloger. Nakon treninga sam shvatila koliko malo sam zapravo o tome znala! Trening je koristan jer daje uvid u to kako zapravo blogovanje funkcioniše, kako da pronađete klijente i kako da napredujete u ovom poslu. Za svaku preporuku!


Tatjana Otković, prevodilac

Pišem već godinama: školske sastave za svoje dete, žalbe opštinskim inspekcijama zbog nelegalne gradnje, gnevne komentare na Fejsbuku… A onda sam pomislila da bih svoj spisateljski talenat mogla da iskoristim na svrsishodniji, a možda čak i profitabilniji, način. Kroz ovaj trening program naučila sam razne veštine pisanja za blog – od tajni atraktivnog naslova, preko trikova za savršeno formatiranje teksta, do osnova optimizacije. Medjutim, ono što je najvažnije, Jelena i Aleksandra su mi velikodušno ponudile praktične ideje i prave smernice za snalaženje na putovanju kroz blogosferu iz svog ličnog iskustva uspešnih pisaca i blogerki. Njihovi prijateljski saveti i dobronamerna kritika dale su mi inspiraciju i hrabrost koja mi je nedostajala da se i sama upustim u blogerske vode i oprobam se kao pisac.